Algéria konyhája leginkább a marokkói és a tunéziai konyhákhoz hasonlít. Itt is ugyanolyan jól főznek, mint Észak-Afrikában általában.
Szerencséje van annak, aki helyi lakosokkal ismerkedhet meg és a főztjüket eheti, mert az éttermekben és a szállodákban általában nemzetközileg ismert és elfogadott ételeket készítenek.
Az algériai konyha ételei nagyon csípősek és nagyon fűszeresek. Példái ennek a darált bárányhús, a csípős paradicsommártással készített édes csirke, vagy a fűszernövényekkel gazdagon ízesített töltött galamb. A cseresznyepaprika helyett a jóval erősebb cayenne-i borsot, azaz chilipaprikát használnak.
Az algériai konyhaművészetet erős francia hatások érték. (Líbiában erős olasz, Marokkóban spanyol hatás érzékelhető.)
Az előételek egyszerűek. Tök, dió, mandula, pisztácia, olajbogyó, zöldségek, csípős fűszerek - ezek a leggyakrabban előforduló alapanyagok.
A saláták jó része - francia hatásra - majonézzel készül, de a franciákkal ellentétben köménnyel és korianderrel ízesítik, vagy rizzsel és cseresznyepaprikával készítik.
Az algériai konyha fontos fűszernövénye a szinte majdnem mindenütt fellelhető menta is. A babféléket és számos zöldséggel készült ételt ízesítenek vele.
A húsok közül a csirkén kívül a birkahús a leggyakoribb. Említést érdemelnek még a különböző halfélék.
A kuszkusz az egyik legnépszerűbb étel, számos változata közül Algériában általában hússal készítik. Édességet a legtöbbször datolyából, mézből és dióból készítenek.
receptek. |